Bu bölümde veri yaşam döngüsünde araştırma verisi üretme sürecinden başlayarak veri kodlama, kontrol, temizleme, anonimleştirme, tanımlama (üst veri) ve saklama süreçleri hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Bu bağlamda Birleşik Krallık Veri Arşivi araştırma veri yönetimi döngüsünde yer alan ilk iki aşama olan veri yaratma ile veri işleme unsurları bu bölümde detaylı olarak incelenmektedir [1].
Verilerin başka sistemlerce anlaşılabilir/okunabilir olması üst veri (metadata) standartları sayesinde mümkündür. Farklı bilim dallarında kullanılan farklı üst veri standartları bulunmaktadır. 3.5. Verilerin Tanımlanması bölümünde sıklıkla kullanılan üst veri standartları konusuna bilgi verilmekte ve örnekler paylaşılmaktadır. Son bölüm olan 3.6. Verinin Yönetimi ve Saklanması bölümünde ise şifreleme, güncelleme, yedekleme, güvenliğini sağlama ve uzaktan erişim gibi verinin korunması ve saklanması ile ilgili konularda yapılması gereken uygulamalar detaylandırılmaktadır.
Araştırma verilerinin yönetimi süreçlerinde dikkat edilmesi gereken veri işleme süreçleri 26-27 Eylül 2017 tarihleri arasında TÜBİTAK ULAKBİM’de gerçekleştirilen Araştırma Verilerinin Yönetimi Eğitim Programında da ele alınmıştır. İlgili video aşağıda sunulmaktadır.
Kaynakça
[1] UK Data Archive. Research Data Lifecycle. Erişim adresi: http://www.data-archive.ac.uk/create-manage/life-cycle
*Bu bölüm Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Zehra Taşkın tarafından 2019 yılında hazırlanmıştır.